web_colourboost_LangcliffeWorkUnits-web

A scheme to create a sustainable rural work/live community in the heart of the Yorkshire Dales National Park on the site of a former water powered paper mill  near Langcliffe and Settle.

Our architectural design retained the historic buildings and reinterpreted them in a series of contemporary structures with the former mill race being brought back into use with a new wheel installed in the original location. As well as being a direct reference to the site’s history where mills have stood since the twelfth century, this would generate power for the development of six live/work units, flexible business spaces and 46 bedroom hotel.

Minimal environmental impact was a key consideration throughout the design process with sustainable technologies, materials and land uses being carefully integrated. A combination of varying uses and flexible sizes aimed to achieve a balance in terms of both energy demand and shared facilities for those who are employed, visit or live on the site.