Filter +

BISHOPHILL RETIREMENT LIVING

Retirement Living within Historic City Walls

Client
McCarthy & Stone
Living Space

This challenging historic site in central York sits within the city walls and required careful consideration and design appropriate to the conservation area, whilst fulfilling the clients brief and commercial requirements. The scheme has successfully gained planning approval and is currently in construction. It will provide 34 1 and 2 bedroom apartments for the elderly, a communal resident’s lounge, guest suite, refuse room and house manager’s office, as well as undercroft car parking.

The site is located within easy walking distance to local shops and facilities, allowing residents to maintain independence, satisfying their every day requirements without the need for private transport. Accessibility is integral to category 2 retirement housing and therefore level floors are provided throughout with access via a Part M compliant lift system. Corridors and door widths are suitable for wheelchair users, with all communal areas located on the ground floor for to ensure ease of use and access.

The sensitive design is in keeping with the surrounding area and incorporates local characteristics such as oriel windows, slate roofing tiles, use of eaves and gable treatments and brick details such as string courses and corbels.